Laaja-alaisesta lajin levittämisyrityksestä huolimatta Suomen lisäksi ringetteä pelataan nykypäivinä vain kuudessa eri maassa: Kanadassa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Tšekin tasavallassa, Slovakiassa ja Venäjällä. Eniten pelaajia, faneja ja otteluita näistä on Kanadassa, jossa jopa 50 000 osallistujaa rekisteröityy vuosittain ringeten harrastajiksi.
Levinneestä suosiosta huolimatta eliittitason ringette-liigoja on olemassa vain Skandinaviassa ja Kanadassa. Kansainvälisen Ringetteliiton jäseniä ovat Suomi, Ruotsi ja Kanada. Kanadalaiset ja Suomalaiset joukkueet matkustavat vuosittain muihin maihin näyttämään, miten peliä pelataan ja levittämään innostusta. Kanada on käynyt esittelemässä lajia esimerkiksi Japanissa, Australiassa ja jopa Uudessa Seelannissa asti. Ringetteä yritetään parhaillaan promota Norjassa, Slovakiassa ja Etelä-Koreassa.
Ringeten kotimaa Kanada
Ringette on erityisen suosittua sen synnyinmaassa, Kanadassa. Ontariosta lähtöisin olevaa lajia rekisteröityy vuosittain pelaamaan jopa 50 000 henkilöä. Kanada tunnetaan suurena jääkiekkomaana, joten ei ihme, että myös ringette on saanut maassa suuren suosion, jolle ei loppua näy.
Kanadassa on monia eri pelitasoja, jotka luokitellaan pelaajien iän mukaisesti. Tasot nimettiin U-tasoiksi Pitkäaikaisen kehityssuunnitelman (LTDP) mukaisesti Ringette Canadan päätöksestä. Tasot ovat seuraavat:
- U6-8: alle 6-8-vuotiaiden taso, jolla on mahdollista pelata vain muutamissa yhdistyksissä. Tämä taso perustettiin erittäin nuorille tytöille, ja pelissä käytetään sovellettuja sääntöjä (kuten esimerkiksi lyhyempi peliaika, ei rangaistuksia yms.)
- U8: alle 8-vuotiaiden taso, jota on myöskin kutsuttu Bunny-tasoksi.
- U9: alle 9-vuotiaiden taso, eli alinoviisitaso.
- U10: pääasiassa 8-9-vuotiaiden taso, eli noviisitaso.
- U12: 10- ja 11-vuotiaiden taso, eli Petite-taso.
- U14: 12- ja 13-vuotiaiden taso, jota myös kutsutaan Tween-tasoksi.
- U16: 14- ja 15-vuotiaiden taso, eli junioritaso.
- U19: 16- ja 18-vuotiaiden taso, jota kutsutaan juniori-Belle- tai Belle-tasoksi.
- 18+-taso, jolla pelaavat kaikki 18-vuotiaat ja sitä vanhemmat pelaajat. Tätä tasoa kutsutaan usein Open- eli avoin-tasoksi tai aikuisten tasoksi, sillä tällä tasolla pelaavat usein koko elämänsä pelanneet pelaajat, jotka ovat alle 30-vuotiaita.
- Masters-taso: tämä taso on tarkoitettu 18-vuotiaille ja vanhemmille, joko koko elämänsä pelanneille pelaajille, jotka haluavat hieman hidastaa vauhtia, tai uusille, aikuisikäisille pelaajille. Tämä taso ei ole mukana Provincial-turnauksissa.
- NRL: National Ringette league, joka on yksinomaan tarkoitettu yli 18-vuotiaille eliittipelaajille.
Kaikki tasot on tarkoitettu pääasiassa tytöille. Myös pojat päästetään mukaan pelaamaan missä tahansa ikäluokassa, mutta kilpaileminen rajoitetaan B-tasolle tai alemmalle monilla alueilla. Ei ole epätavallista nähdä poikia pelaamassa yli U9 tai U6-tasoilla, sillä pojat käyttävät ringetteä nopean luistelun sekä mailan käytön opetteluun ja vaihtavat sitten jääkiekkoon päästyään U10-tasolle.
Kilpailuja puolestaan järjestetään eri kykytasoilla, ja ne vaihtelevat välittämättömästä kilpailuhenkiseen. Tasot ovat luokiteltu aakkosia mukaillen seuraavasti:
- Rec
- C
- B
- BB
- A
- AA
- AAA
Näistä AA on kaikkein korkein liigataso. AAA-tasoa käytetään yleensä vain alueilla, joilla vaaditaan lisätasoa liigan tai turnauksen selvittämiseen. Esimerkiksi Quebecin AAA-liigat ovat selviytyneet voittajiksi monista Albertan AA-turnauksista, kuten myös kansallisista mestaruuksista. Albertassa korkein luokitus on AA. Ringeten AA-taso on verrattavissa jääkiekon AAA-tasoon.
Kanadassa järjestetään vuosittain monia erilaisia ringettetapahtumia, kuten Canada WinterGames eli Kanadan talvikisat, joissa joukkueet ottavat toisistaan mittaa kansallisella tasolla.
Ruotsalaisten ringetteklubit
Ringette tuli Ruotsiin 1980-luvulla. Ruotsi on osa Kansainvälistä Ringetteliittoa, joka perustettiin 1986. Ensimmäinen ringetteklubi perustettiin Ullriksdalsissa, Tukholmassa. Kansallinen Ringetteliitto perustettiin Ruotsiin 1990-luvulla ja eliittiliiga Ringetteförbundet vuonna 1994. Liigaan kuuluu seitsemän naisten joukkuetta, ja niihin on yhteydessä monia juniorijoukkueita.
Suurin osa Ruotsin ringetteyhdistyksistä sijaitsee Mälardalenin alueella. Ruotsin ja Kanadan välillä on monia kaksoiskaupunki-ohjelmia, joiden päämääränä on kehittää ja laajentaa ringetteä lajina ruotsalaisten keskuudessa. Noin 6000 henkilöä rekisteröityy vuosittain ringetenpelaajiksi.
Ringette Yhdysvalloissa
Myös USA:ssa on kiinnostuttu ringetestä. USA:n kansallinen ringettejoukkue pelaa säännöllisesti MM-kisoissa, yleensä Suomea, Kanadaa ja Ruotsia vastaan. Kaksi suurinta kansallista urheiluorganisaatiota, joissa pelataan ringetteä, ovat USA Ringette ja Team USA Ringette. Suurin vastus USA:n tiimille on kuitenkin yleensä Ruotsi.
Slovakian Ringette
Ringette on Slovakiassa vasta kovin nuori laji. Ringetestä innostuttiin Slovakiassa vuonna 2003, jolloin maahan perustettiin myös ensimmäinen ringette-joukkue. Maan ringettepiirien johtoon valittiin alun perin Lucie Anne Ingoldsby, mutta vaihtui vuonna 2007 kanadalaiseen ringette-valmentajaan, Bob Curraniin.
Myös suomalainen valmentaja Miia Railio sekä Kanadan kansallisjoukkueen edustaja StéphanieSéguin ja ruotsalainen ringettevalmentaja Jimmy Runolf auttavat Slovakian joukkuetta kasvamaan ja levittämään lajia laajemmaksi maahan. Slovakiassa järjestetään kesäleirejä, joilla ringetteen voi tutusta ja sitä pääsee pelaamaan. Maan mestaruudesta pelataan vuosittain Prahassa.
Tšekin Ringette
Tšekki on uusin lisäys ringetestä innostuneisiin maihin. Tšekkeihin ringette saapui vasta myöhään vuonna 2013, jolloin Ceskysvazringetu, eli Tsekin ringetteliitto (CSRI) perustettiin. Liitto on alun perin Tšekin ja Moravian ringetteliiton sekä muiden yhdistysten sisaryhtiö. CSRI järjestää, hallinnoi sekä koordinoi niin ringeten sääntöjä kuin tapahtumiakin Tšekeissä.